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19 avril 2008

Cooking Club (Édition spéciale)

Ça fait longtemps que je ne vous avez pas parlé de mon club de bouffe cuisine mais non pas parce qu'il s'est arrêté mais parce que les recettes étaient moins "bloggables". 

En janvier, nous avons eu le plaisir de manger un lunch typique de Norvège.  Notre hôte avait fait venir ou ramener de son congé des fêtes de la bouffe typiquement norvégienne.  On s'est toutes pamées sur le fromage et sur le pain qu'elle a fait elle-même.

En février, j'ai assisté mon amie canadienne qui est originaire du Guatemala pour faire un repas typique de son pays.  La vedette fut un gros rôti de parc mariné dans une tonne d'ail pour 24 heures et cuit pendant 6-8 heures. 

En mars, c'était au tour des Allemandes. Elles nous ont préparées un mets typique des dimanches de leur enfance, des recettes de leurs mères et grand-mères.  Je viendrais mettre la recette du dessert dans un autre message:  Strawberry Dream

Je n'ai pas encore eu mon lunch d'avril mais j'ai eu le privilège d'avoir un avant-goût du lunch de l'autre groupe parce que les deux hôtesses ont voulu tester leur menu: crab cakes & lime pie.

Crab_cakes_copy

Crab Cakes with Lemon Beurre Blanc sauce and Mango Salsa

Crab Cakes

  • 2 T (30 ml) olive oil

  • 1/2 cup (120 ml) chopped red bell pepper

  • 1/2 cup (120 ml) chopped green bell pepper (or yellow)

  • 1/2 cup (120 ml) chopped red onion

  • 3 cloves of garlic, chopped or pressed through garlic press

  • 1 teaspoon (5 ml) worcestershire sauce

  • 1 pinch of cayenne pepper

  • 1 cup (240 ml) plain dry breadcrumbs

  • 1 1/2 pounds (680 g) crab meat (not artificial)

  • 1/2 cup (120 ml) chopped green onions

  • 2 large eggs, beaten

  • butter + oil for frying

Heat oil in heavy skillet over med-high heat.  Add peppers, onion,and garlic; saute 3 min.  Mix in worcestershire, cayenne and breadcrumbs.  Saute 2 min.  Remove from heat.  Mix in crab meat, green onions, and eggs.  Season w/ salt and pepper.  Using about 1/3 cup shape into 16 cakes about ¾ inches (1.9 cm) high.  Melt butter and oil in skillet over medium heat.  Cook crabcakes until golden.  (About 5 minutes each side.)

Beurre Blanc

  • 1/4 cup (60 ml) dry white wine

  • 3 Tablespoons (45 ml) lemon juice

  • 2 Tablespoons (30 ml) minced shallot

  • 1 small bay leaf

  • 1 cup (223 g) unsalted butter, cut into 1 inch (2.5 cm) pieces

  • 2 Tablespons (30 ml) heavy whipping cream

    Mix 1st 4 ingredients in skillet.  Boil over med. heat until reduced to glaze. (about 2 min.)  Discard bayleaf.  Add 1 cup butter, 1 piece at a time, whisking until melted.  Whisk in cream.  Season w/ salt and pepper.

    On a plate pour a small puddle of beurre blanc sauce, add crab cake, and then top w/salsa, or serve on the side.

    ******************************************************************

    LimePie_copy

    Melanie’s Lime Pie

Crust

  • 1 ¼ cups (approx 175 g) shortbread cookie crumbs

  • ¼ cup (60 ml/ approx 25 g) ground  hazelnuts, almonds or pecans

  • 3 tbsp (42.5 g) melted unsalted butter

Note: you can substitute the 2 first items above with 1 ½ cups (200 g) crushed Pecan Sandies cookies

Filling

  • 3 Egg yolks

  • 1 1/2 tsp (7.5 ml) grated lime zest (from approx 2 limes)

  • 1 14-ounce (396 g) can sweetened condensed milk

  • 2/3 cup (160 ml) freshly squeezed lime juice

Topping

  • 1 cup (240 ml) heavy or whipped cream, chilled

  • 1 tbsp (15 ml) confectioners/icing sugar

For the crust:

Preheat the oven to 350 F (175 C) degrees F. Butter a 9-inch (22 cm)  pie pan. Break up the cookies; place in a food processor and process to crumbs. (If you don't have a food processor, place the cookies in a large plastic bag; seal and then crush the crackers with a rolling pin.) Add the melted butter and nuts and pulse or stir until combined. Press the mixture into the bottom and sides of the pie pan, forming a neat border around the edge. Bake the crust until set and golden, 8 to 10 minutes. Set aside on a wire rack; leave the oven on.

For the filing:

Meanwhile, in an electric mixer with the wire whisk attachment, beat the egg yolks and lime zest at high speed until very fluffy, about 5 minutes. Gradually add the condensed milk and continue to beat until thick, 3 or 4 minutes longer. Lower the mixer speed and slowly add the lime juice, mixing just until combined, no longer. Pour the mixture into the crust. Bake for 10 to 15 minutes or until the filling has just set. Cool on a wire rack, then refrigerate.

For the topping:

Whip the cream and the icing sugar until nearly stiff. Cut the pie in wedges and serve cold, topping each wedge with a large dollop of whipped cream.

Crédits:
Frames: Grunge "Label me" frames de Taylormade
Photos: Melanie

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